A pécsi kesztyűgyártás gyökerei

Pécsett a bőrkikészítő, -feldolgozó műhelyek a Tettye patak völgyében épültek, itt dolgoztak a török tímárok is a hódoltság idején. A puha, jó fogású bőröket gyártó mesterek hírére sorra jöttek Pécsre a bőrfeldolgozó iparosok, egész tímárdinasztiák alakultak ki. 1762-ben egy új iparág képviselője, Ranolder Péter kesztyűsmester jelent meg és telepedett le a városban. A pécsi üzemszerű kesztyűgyártás meglapítója Hamerli János. Ő kitanulta a tímár- és kesztyűkészítő szakmát is. Osztrák és cseh mesterek műhelyeiben is dolgozott, majd 21 évesen, 1861-ben kapott engedélyt a kesztyűs üzemének elindítására. A kiválóan kidolgozott bőrökből készült kesztyűk, kesztyűgyártás aranykorában még a német és francia kesztyűkkel is felvette a versenyt. Fiai 1900-as évek elején a kor követelményeinek megfelelő bőr- és kesztyűgyárat építettek. A Hamerli gyár divatos kesztyűivel elismerést és hírnevet szerzett a cégnek és Pécs városának is.
A második világháború jelentette az első válságot a cég életében. Ezt követően az üzemnek már nem volt ideje újraéledni saját erőből, mert 1948-ban államosították. A Pécsi Kesztyűgyár a következő 30 évben óriási fejlődéssel, szocialista tömegtermelés mellett is ápolta a szakmakultúrát, és tartani tudta a minőségi színvonalat. Fénykorát a ’80-as években élte meg, több mint 3000 dolgozóval évente 3 millió pár felett gyártott kesztyűt. A rendszerváltás után a nagy gyár versenyképtelenné vált, több próbálkozás után felszámolták.
A gyár hanyatlásának időszakában szakmai kultúrára épülve több, a piac igényeire rugalmasan reagáló kis üzem létesült  A Gant Pécsi Kesztyű Kft 1993-ban kezdte el működését.