Kéz kihűlése

A kesztyű és egészség

 

  A bõrt és az alatta lévõ szöveteket a vérkeringés állandó hõmérsékleten tartja. A vér hõmérsékletét pedig a táplálék elégetése során a sejtekben keletkezett energia biztosítja. A folyamathoz állandó táplálék- és oxigén-utánpótlás szükséges.
     A testhõmérséklet csökkenésével jár, ha hidegbe kerülve nõ a bõr hõleadása, ha akadályozott a vérkeringés, vagy ha csökken a tápanyag- és oxigén-utánpótlás. Fokozott a hidegártalmak kialakulásának kockázata elégtelen táplálkozás esetén, valamint akkor, ha nagy magasságban nem áll rendelkezésre megfelelõ mennyiségû oxigén.
     Általában még rendkívül hideg idõben sem jön létre károsodás, ha a bõr, a kéz- és lábujjak, a fülek, valamint az orr védve van, és csak rövid ideig éri õket közvetlenül a hideg levegõ. Ha hosszabb ideig tart a hideg hatása, akkor a szervezet automatikusan beszûkíti a bõr, az ujjak, a fülek és az orr kisereit, ezáltal megnövelve az életfontosságú szervek, az agy és a szív vérellátását. Ennek a védekezõ mechanizmusnak azonban ára is van: azok a testrészek, amelyekbe kevesebb vér jut, gyorsabban kihûlnek.
     A hidegártalmak elkerülése egyszerû: tudni kell, hogy mi okozza a veszélyt, és fel kell készülni rá. Több rétegû, lehetõleg gyapjúból készült ruházat vagy tollal, esetleg mûszállal bélelt kapucnis kabát és szélálló dzseki még a legkeményebb körülmények között is védelmet nyújt. Mivel a fejbõrön keresztül sok hõt veszít az ember, fontos a meleg sapka. Elegendõ táplálék és ital fogyasztása is segít a megelõzésben.
     A súlyos fagyási sérülés olyan hidegártalom, ami egy vagy több testrész tartós károsodását jelenti.
     Súlyos fagyási sérülések kialakulására hajlamosít az érelmeszesedés, a verõerek falának elvékonyodása és megkeményedése miatt kialakult rossz keringés, valamint az érgörcsök, amelyeket dohányzás, idegrendszeri megbetegedések és bizonyos gyógyszerek szedése okozhat. Veszélyes a keringést leszorító, túl szoros kesztyûk vagy csizmák viselése is. A legnagyobb veszélynek a fedetlen kezek és lábak vannak kitéve. A fagyási sérülés hátterében a csökkent vérátáramlás és a szövetekben kialakult jégkristályok hatása áll.